Tehtävässä 2a etsitään verkosta tietosuojakysymyksia käsitteleviä keskusteluja esimerkiksi keskustelufoorumeilta, yhteisöistä tai kommenttipalstoilta.

Etsiskelin verkosta ensin kauneudenhoitoalaan liittyviä tietosuojakeskusteluja, mutta niitä ei oikein tuntunut löytyvän mistään. Vaihdoin sitten etsintää apteekkipuolelle, jolloin löysin kaksplus.fi -sivustolta erään raskaustestin ostamista käsittelevän keskustelun. Keskustelunavauksessa (https://kaksplus.fi/threads/onko-farmaseutilla-tai-apteekin-henkiloekunnalla-vaitiolovelvollisuus.1413753/) henkilö kysyy, että onko farmaseutilla ta apteekinhenkilökunnalla vaitiolovelvollisuus, kun hän on käynyt ostamassa apteekista raskaustestin ja raskaustestin myynyt henkilö on hänen naapurinsa tuttava. Henkilö epäilee sitä, että apteekin työntekijä saattaisi kyläillessään naapurin luona mainita raskaustestin ostamisesta. Lisäksi hän kysyy, että onko hänellä jotain valitusoikeutta, jos näin kävisi. Tähän keskusteluun oli liittynyt myös toinen raskaustestin apteekista ostanut, joka oli myös joutunut pohtimaan asiaa, koska kassalla oli ollut hänen työkaverinsa äiti. Myöhemmin hän oli itse keskustellut raskaudestaan työkaverinsa kanssa, ja kysynyt että kertoiko työkaverin äiti testin ostamisesta, mihin työkaveri oli todennut ettei ole tiennyt asiasta, eikä apteekin henkilökunta saa kertoa tuollaisia asioita. Myös eräs farmaseutti oli osallistunut keskusteluun toteamalla, että apteekin henkilökunta ei saa edes kertoa kuka on käynyt apteekissa asioimassa. En itse enää osallistunut keskusteluun, koska se oli kirjoitettu jo vuonna 2009 ja keskustelussa oli jo tullut hyvin selväksi se, ettei apteekin henkilökunta saa kertoa kenenkään apteekkiasioinneista tai ostoksista kenellekään. Mutta tietosuojaan liittyen tämä oli erittäin hyvä ja monen mieltä askarruttava asia.

Tehtävässä piti miettiä myös seuraavia kysymyksiä:

Millaisia seikkoja sosiaalisia verkkotyökaluja työyhteisössä käyttävän henkilön pitäisi ottaa huomioon tietosuojan näkökulmasta?

Tästä tulee ainakin mieleen se, että esimerkiksi kampaamo ei saisi julkaista omilla Instagram-sivuillaan kuvia asiakkaan hiuksista ilman hänen lupaansa. 

Mitä ovat avoimuuden ja läpinäkyvyyden edut?

Avoimuuden ja läpinäkyvyyden etuina on, että kaikille avoin julkinen data on helposti esillä ja saatavilla. Mielestäni tällä tavalla estetään myös tiedon sensurointia ja kasvatetaan luottamusta. Myös asioista keskusteleminen julkisesti on hyvä asia, mutta tässä on myös vaarana keskustelun ajautuminen epäasialliseksi, varsinkin jos keskustelua voidaan käydä nimettömänä.

Milloin henkilökohtaisten tietojen jakamisesta olisi hyötyä työyhteison kannalta?

Tätä kohtaa jouduin pohtimaan pitkään, ennen kuin keksin tähän vastausta. Työyhteisössä esimerkiksi henkilökohtaisten yhteystietojen jakaminen voisi helpottaa kontaktointia ja verkostoitumista.

Millaista vahinkoa voi syntyä, ellei henkilökohtaisten tietojen suojaamisesta huolehdita?

Ensimmäisenä tulee mieleen yksityishenkilön tietojen väärinkäyttö, esimerkiksi identiteettivarkaudet. Siitä voisi seurata myös taloudellisia menetyksiä. Yritykselle asiakastietojen vuotaminen toisi huonoa mainetta ja myös ongelmia tietovuodon kohteiksi joutuneille asiakkaille.