Tehtävässä 2b käsitellään digitaalista identiteettiä ja etsitään hakukoneen avulla verkosta omia tietoja.

Millaisia tietoja sinusta löytyy?

Hain Googlesta tietoja ja kuvia omalla nimelläni, mutta en löytänyt mitään, mikä liittyisi minuun. Minulla on muutama kaima, joiden tietoja ja kuvia kyllä löysin. Ensimmäisenä hakutuloksiin tuli samannimisten henkilöiden Facebook-profiilit, mutta siellä ei ollut minun profiilia lainkaan. Se johtuu siitä, että löysin joskus Facebookin asetuksista kohdan, missä pystyi kieltämään Facebook-profiilini löytämisen yleisillä netin hakukoneilla. Hain tietojani myös puhelinnumerollani, auton rekisteritunnuksella ja osoitteellani, mutta edelleenkään ei löytynyt mitään minuun liittyvää. Tämä tulos on mielestäni erittäin hyvä, sillä en oikeastaan halua, että tietojani voisi jostain julkisesti hakea ja mahdollisesti väärinkäyttää.

Ovatko tiedot mielestäsi oikein?

Koska mitään tietoja minusta ei löytynyt, tähän kohtaan ei oikein pysty vastaamaan.

Kuinka voit vaikuttaa siihen, mitä tietoja sinusta on?

Tähän tulee ainakin ensimmäisenä mieleen se. että verkossa kannattaa aina tarkkaan katsoa, minne tietojansa on laittamassa. 

Voiko tietoja poistaa verkosta?

Jos tietoja on esimerkiksi jossain nettisivuilla, voi sinne varmasti aina laittaa pyynnön tietojen poistamisesta. Mutta en usko, että tiedot pysyvästi verkosta häviäisivät, jokuhan on aina voinut ottaa tiedoista esimerkiksi kuvakaappauksen ja jakaa niitä sitten myöhemmin vaikkapa jossain toisella verkkosivulla. 

Digitaalinen identiteetti

Digitaalisella identiteetillä tarkoitetaan tietoa, joka on sinuun liittyen internetissä. Sosiaalinen media on merkittävässä roolissa digitaalisen identiteetin luomisessa. Joillakin digitaalinen identiteetti on aivan erilainen, kuin mitä identiteetti oikeasti on. Netissä ja erityisesti somessa on helppo esittää jotain muuta, kuin mitä oikeassa elämässä on.  On myös olemassa virtuaalisivustoja (esimerkiksi Second Life), missä voi luoda itselleen kokonaan uuden virtuaalisen elämän.

Valitettavasti internet ja some kuitenkin monesti vääristävät asioita ja niiden kautta on helppo levittää myös virheellistä tai väärää tietoa. Someen laitettavia kuvia on helppo muokata kuvanmuokkauksella mieluisikseen ja päivityksiinkin voi kirjoittaa ihan mitä vain. Yleistähän on, että esimerkiksi omaa selfietä muokataan kauniimmaksi ja päivityksiä tehdään vain hienoista tapahtumista tai asioista. Monesti kuvanmuokkaus on viety niin äärimmäisyyksiin, ettei kuva voi millään vastata todellisuutta. Tämän kaikki somea käyttävät varmasti tajuavat, mutta ongelmia se tuottaa siinä vaiheessa, kun oma elämä tuntuu ankealta muiden hienoja kuvia ja päivityksiä katsellessa. Ongelmia seuraa myös siitä, jos someen tai internetiin laitettavia kuvia muokataan esittämään valheellisia asioita tai tapahtumia, tai somen päivityksissä levitetään valheellista tai loukkaavaa tietoa. 

Julkisuuden henkilöille, kuten poliitikoille, some on varmasti kaksipiippuinen juttu. Toisaalta sen kautta voi verkostoitua ja jakaa tietoa ja omaa osaamistaan, mutta toisaalta sen kautta voi helposti saada itseensä kohdistuvaa kritiikkiä. Mielestäni on kuitenkin hyvä asia, että julkisuuden henkilöt ovat sosiaalisessa mediassa, missä heidän ajatuksiinsa on helppo tutustua. Uskon kuitenkin, ettei julkisuuden henkilöidenkään digitaalinen identiteetti täysin vastaa oikean elämän identiteettiä. Luultavasti heidän on myös oltava tavallista kaduntallaajaa varovaisempia omissa päivityksissään, koska kritiikkiä on niin helppo antaa somessa, eikä kaikki osaa antaa sitä kovin rakentavasti.